Thuiswerken met de 5 R-en. De eerste drie zijn al jaren bekend en de laatste twee hebben we zelf toegevoegd.

 Rust

Aandacht hebben voor een gezonde afwisseling in inspanning en ontspanning. Rust plan je in. Voordat je aan de slag gaat met je agenda: verdeel je dag in blokken en plan die voor 80% vol. Hou 20% vrij voor de ‘vrije taak-uitloop’ van waar je mee bezig was en ook voor reflectie. Plan lummeltijd in, dat stimuleert het creatieve deel van je brein.
Reflecteer bijvoorbeeld op de vraag: ‘doe ik de juiste dingen en doe ik dat op de juiste manier’.
Zorg voor een eindtijd die vaststaat en laat je niet verleiden door meer uren te werken dan hoeft. Hou je werktijden bij zodat je ze niet overschrijdt, werk een uur minder als je geconcentreerd hebt gewerkt en, vrij is vrij!
Na een tijdje weet je wel hoe dit voor jou werkt. Stel je planning zo nodig bij.

Reinheid

Naast de fysieke reinheid van elke dag een goed verzorgd uiterlijk, zorg ook voor je mentale reinheid. Beperk de digitale prikkels, zet alle onnodige social media uit en zet bv een rustig muziekje op dat jou helpt in wat je hebt te doen. Een ‘schone’ geest en lichaam voelt goed.
Werk aan een overzichtelijk bureau en ruim op wat niet nodig is bij je werk. Eet niet aan je bureau en drink daar alleen wat nodig is, ga liever even naar een andere ruimte.
Zorg ook voor een echte werkplek met een goed bureau en een comfortabele stoel.
Wissel het zitten af met korte momenten van beweging.

Regelmaat

Vind een effectief werkritme thuis. Plan vaste starttijden en pauzetijden in de dagdelen dat je werkt. Kijk waar je je vrije ruimte nodig hebt en vul die momenten flexibel in.
Zie deze als oplaad-momenten. Plan je concentratietaken vooral in de ochtend, dan zijn de meeste mensen op hun scherpst.
Bekijk de verplichte onderdelen kritisch, bv m.b.t. online-vergaderingen: moet je er echt wel bij zijn? Heb je al met je team gekeken naar een goede manier van online-vergaderen? Is dat al aangepast?
Zorg dat je huishoudelijke taken ook ingepland zijn, zodat je weet dat alles wat nodig is ook wordt gedaan. Een vrije dag is een vrije dag!

Richting

Weet waaróm je dit werk doet en wat je plannen op de langere termijn zijn in je loopbaan. Waarom deze baan jouw in die richting helpt. Mocht je ervaren dat dit werk niet (meer) bij je past, zorg ervoor dat je weer interessantere taakgebieden krijgt. Voordat je je gaat vervelen en naar een bore-out loopt of na structureel te veel stress overspannen of burn-out raakt.

Check vooral je zorgen of ongenoegen met een professional

Relatie

Dit gaat over de relaties in jouw werkomgeving. Passen deze collega’s of dit team nog bij jou? Nu je veel alleen werkt, kom je erachter wat je allemaal doet en hoe dat uitpakt. Hoe is de verhouding met je collega(s) of leidinggevende nu je meer afstand hebt van elkaar? Hoe is de betrokkenheid op elkaar? Ben je wel zo zelfstandig als je dacht? Loop je sneller of langzamer dan de rest? Heb je voldoende contact met je leidinggevende over wat je gedaan of behaald hebt?

Ben je blij na een dag werken?

Vraagtekens of het allemaal nog oké genoeg bij jou is? Bel dan vooral om eens vrijblijvend te praten. Koffie of thee staat altijd klaar…
06-13445398.

Mail je liever hoe het met je gaat, stuur me dan gerust een reactie op deze carrière post. Ik kijk er naar uit!