Solliciteren in deze tijd van banen-overvloed?!

Als er één ding duidelijk is, is dat er nu veel te kiezen valt, er zijn veel beschikbare banen. Maar hoe kríjg je dan de juiste baan en vind je daarin de vaak zo gewilde rust. Op veel terreinen is er krapte oftewel een grote vraag naar professionals. En dat lijkt heel fijn. Waar ik echter mee te maken krijg, is dat de hoeveelheid banen veel mensen als het ware wat verlamt. Hoe kies je dan en in veel hoofden heerst nog het idee dat je hard moet werken om aangenomen te worden. Dat je blij mag zijn met elke kans en vooral je moet ‘voegen’ naar wat er gevraagd wordt. Of dat je überhaupt weinig te vragen of te wensen hebt. En sommige werkgevers gedragen zich nog steeds zo in het sollicitatieproces.

Zeker na een outplacement, waardoor je meestal min of meer ‘gedwongen’ naar een andere baan aan het zoeken bent. Het ligt dan voor de hand dat je te snel een nieuwe baan accepteert. Dat je bijvoorbeeld niet heel goed hebt uitgevraagd en nagezocht of dat wat je gáát doen ook daadwerkelijk is dat wat je wílt doen.

Dit maakt dat het in deze tijd vaak lastig is om de juiste positie te pakken.

Als je jezelf op deze gedachten betrapt, lees dan vooral door.

 

Waarom zijn mijn eigen wensen eigenlijk zo belangrijk?

Als je weet wat voor jou belangrijk is in werk en werkomgeving geeft dat je rust en de meeste kans op werkplezier. En het geeft je meer binding met je nieuwe functie en met je nieuwe organisatie. Want de match is optimaal omdat je deze functie en organisatie 100% graag wilt. En dat geeft een uitermate goed gevoel. Natuurlijk is het niet zo dat als je weet wat je wil je dan maar ook alles voor elkaar krijgt. Je kan in ieder geval goed sturen of je op een bepaalde vacature moet solliciteren. En als het toch wat minder lijkt na de sollicitatiegesprekken is het gemakkelijker om door te zoeken.

‘Nee’ zeggen na een gespreksronde is heel krachtig, je doet jezelf een groot plezier en het kan in deze arbeidsmarkt.

Hoe bereid ik me dan op z’n best voor?

Een goede voorbereiding van het vinden van een nieuwe baan is nu echt anders. Zorg dat eerst heel goed weet wat je wilt, het is immers de tijd van de wensen van de sollicitant, van jou. Neem daar de tijd voor, die heb je nu ook. Vraag aan anderen hoe ze jou zien en vraag hulp bij een loopbaanadviseur. Dat is een investering die zeker de moeite waard is. Zorg ook dat het bv een erkend NOLOC-professional is, dat garandeert een flink aantal vlieguren, oftewel ervaring. Wil je iemand die je spiegelt? Of iemand die je geruststelt? Toegang tot een groot netwerk? Wil je een bepaalde zienswijze? Denk daar ook goed over na.

Met de adviseur of vanuit jezelf maak je je strategie, je profiel, je cv en je brief of motivatie en ga je solliciteren. Dat kan ook bv bij ons: solliciteren

 

Ga er gewoon voor en spring

Als je meerdere sollicitaties tegelijk hebt lopen kan het heel goed voorkomen dat je moet kiezen. Zorg er voor dat je ook wat te kiezen hébt en hou de regie. Laat nooit je loonstrookje zien, dat is privé en ondermijnt je onderhandeling. Ken je positie; je nieuwe werkgever wil jou graag hebben en jij mag daardoor ook dat vragen wat jij nodig hebt. Samen kijken jullie of je er uit kan komen.

Zie ook verder de blog over salarisonderhandelingen.

Hulp nodig?

Vind je dit allemaal heel prettig maar toch nog wat lastig? Vraag dan om hulp en neem contact op.

Koffie of thee staat altijd klaar!