Arbeidsmarktkrapte-beroepen.

Lastig woord, maar een mooi woord welke een belofte in houdt. Voor iedereen die werk wil, of ander werk zoekt. Goed dat er onderzoeken zijn, die ons loopbaanadviseurs om up to date te blijven. Het artikel waar ik mijn informatie vandaan haalde over de arbeidsmarktkrapte-beroepen kan je lezen op https://www.reintegratiekiezen.nl/blog/arbeidsmarktkrapte-voor-steeds-meer-beroepsgroepen/.
Even kort wat jij er aan hebt: wij (Van Hoek&Partners) werken voornamelijk in regio Zwolle en in deze regio is er krapte in de volgende beroepen/functies: hoveniers, kwekers, loopbaanadviseurs en personeelsspecialisten. Zowel mbo- als hbo-beroepen dus.

Loopbaanadviseur!

Fijn, in het vak van loopbaanadviseur is dus een groeiende behoefte, er is kennelijk een tekort. Wil je eens meer weten over wat we precies doen als loopbaanadviseur, laat het me graag weten en ik vertel je alle belangrijke zaken. Ben je al loopbaanadviseur? Dan kan ik je helpen om je verder te verdiepen op de inhoud van je werk op zich, op wie jij bent als persoon in dit vak en hoe jíj je vak beïnvloedt. Belangrijkste aspecten in het vak zijn de thema’s die bij je klanten kunnen spelen naast hun loopbaanvragen, die er zijn vanuit hun levensfase. Weet je deze te herkennen en kan je er effectief mee te werken? Want ook als je je vooral wilt verdiepen in je vak, want je bent al enige tijd loopbaanadviseur, dan kunnen wij je veel leren. 

Wil je, of heb je een eigen praktijk als loopbaanadviseur?

Als je ondernemer bent of wilt zijn kunnen wij je helpen je weg hierin te vinden zodat het je financieel ook voldoende op gaat leveren. Een eigen praktijk met een eigen doelgroep waaruit je voldoende klanten kan vinden om een bloeiende zaak op te bouwen. Als het potentieel niet gunstig lijkt, vertellen wij het ook, eerlijkheid voorop en realisme door alles heen.

Jan-Paul Buijk en Berthie van Hoek (ondergetekende) zijn de experts voor je, ieder op het eigen vakgebied. 
Via businesscoaching weten we je als geen ander de fijne kneepjes van het vak te leren. Tenslotte ben ik (Berthie) zelf al sinds 2006 zelfstandig ondernemer, zelfstandig professional (of ZZP-er zo je wilt). Succesvol, al zeg ik het zelf, ik kan er goed van leven en heb vooral veel voldoening, regie en werkplezier. Kan mijn eigen tijd indelen en zelf bepalen waarom iets wel of niet te doen. Weet wanneer wel een nieuwe klus/traject aan te nemen of niet. Weet ondertussen met met ik samen moet werken en met wie niet. Ook heb ik geleerd om te gaan met de ondernemersstress met het gevoel van: ‘krijg ik wel genoeg inkomen’.

Hoe dan? Door het leven en door studie wijs geworden, door te vallen en op te staan, door slim te leren netwerken in de business, maar vooral doe goed te kijken en goed bij mezelf te blijven ben ik nog steeds blij met mijn werk. Door van binnenuit (wie je bent) te werken en niet door allerlei aangeleerde ’trucjes’ die voor anderen werken of i.d.

Ondernemer zijn naast de specialist.

Het ondernemen is net zo belangrijk als het adviseur zijn als je een eigen praktijk wil. Weten waar je sterke punten zijn en waar niet is dan ook een start en een vereiste om een eigen praktijk te kunnen runnen. Of je het alleen zou moeten/willen doen of met een ander? En op welke voorwaarden dan? Allemaal relevante vragen. Ik kan je al wel zeggen, een adviesvak kan je niet alleen doen. Je hebt altijd een relevant netwerk om je heen nodig waar je uit kan putten, om jou weer te adviseren, te inspireren of om werk uit je handen te halen waar je minder goed in bent of wat zonde van je tijd is om zelf te doen.

Kortom, als je dit nog steeds leest, zet je nieuwsgierigheid om in een vrijblijvend gesprek en dan gaan we eens zitten en kijken we met welke vragen jij zit. Ook als je geen loopbaanadviseur wilt worden, maar wel een eigen praktijk, wees welkom!