De overgang, voor iedereen belangrijk

We hebben of kennen tenslotte allemaal vrouwen van de leeftijdsgroep 40+ in onze omgeving. Of als je zelf een vrouw bent, kom je uiteindelijk ook in de overgang. Ben je zelf een 40+ vrouw? Hoe belangrijk is dan bewustwording en (h)erkenning.

Er kan een periode in je leven zijn, zo na je 40e, dat je er gewoon last van krijgt en dat je het niet in de gaten hebt. Je cyclus is zoals het altijd was, je. bent lekker aan het werk en thuis is het druk. Als je kinderen hebt zitten die ongeveer om en nabij de pubertijd, als je geen kinderen hebt heb je vast een vol sociaal leven en er zijn vaak nog ouders. Toch voelt het langzamerhand zwaarder, anders en je denkt heel regelmatig ‘pffff…’. Het voelt regelmatig wel eens allemaal heel erg veel en het ís vaak ook heel veel. En je soepelheid, je flexibiliteit om er mee om te gaan kraakt en piept. Op je werk wordt je ook nog eens ingehaald door jongere collega’s die net doen alsof het allemaal niks is. Als je dan ook nog eens bent opgevoed in het ‘niet klagen, maar dragen’, of onbewust dit denken omdat we vooral voor anderen zorgen en er altijd wemensen te vinden zijn die het veel zwaarder hebben, ja dan zijn we er.

 

Maar hoe zit het dan? waarom 40+?

De peri-menopauzale fase ‘is als een sluipwesp op het emotionele en fysieke welzijn’, is een uitspraak van een vrouw die deze fase als erg heftig heeft ervaren. De fase dat je cyclus nog gewoon regelmatig is, maar dat je oestrogeen- en de progesteronhormonen al ‘heerlijk’ aan het schommelen zijn om af te bouwen. Waar je dan ook erg veel last van kan hebben, zonder te begrijpen hoe dit komt. 80% van de vrouwen heeft last van de overgang en ca 32% daarvan heeft er heel veel last van. Dat kan zich uiten in hoger verzuim of in diagnoses die niet herkend zijn als een gevolg van de overgang. Denk aan dan aan depressief zijn of een burn-out.

Heb je er zelf geen last van, of je partner/collega van die leeftijd ook ‘niet’, ga er niet zonder meer van uit dat wat jij voelt de norm is en probeer het eens rustig te bespreken. Lucht enorm op en maakt het begrip en de verbinding sterker.

Wil je meer weten? Vraag dan de e-paper over vrouw en de overgang aan of vraag een voorlichting aan bij je organisatie of via het contactformulier.