In alle leeftijdscategorieën werknemers tussen 15 en 65 geldt dat vrouwen meer ziek zijn dan mannen, maar het verschil is het grootst bij 25- tot 35-jarigen. Het ziekteverzuim van vrouwen in die leeftijdscategorie ligt op 4,3%, dat van mannen op 2,2%. Dat houdt in dat het gemiddelde ziekteverzuim van vrouwelijke werknemers neerkomt op 4,3 dagen per 100 werkdagen, en dat van mannen op 2,2 dagen.
Bron: cbs

Ziekteverzuim neemt toe met leeftijd
Het ziekteverzuim neemt toe naarmate werknemers ouder worden. In de leeftijdscategorie 15- tot 25-jarigen is het ziekteverzuim met 2% dan ook het laagst. De belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim bij jonge werknemers zijn astma en migraine. Werknemers in de categorie 55 jaar tot 65 jaar melden zich het meest ziek; in deze groep is het ziekteverzuimpercentage 6%. Oudere werknemers hebben namelijk vaker last van aandoeningen die een hoog ziekteverzuim met zich meebrengen, zoals nek-, rug- en gewrichtsklachten. Ook kampen zij vaker met hart- en vaatziekten.

Verklaringen voor hoger ziekteverzuim bij vrouwen
Het uit 2012 daterende rapport Belemmerd aan het werk van het Sociaal en Cultureel Planbureau biedt vijf mogelijke verklaringen voor het hogere ziekteverzuim bij vrouwen:
• het ziekteverzuim bij vrouwen ligt hoger vanwege klachten die specifiek zijn voor vrouwen, zoals ziekte door zwangerschap of overgang
• vrouwen dragen vaker een dubbele last vanwege gezin en werk, de werk-privébalans raakt hierdoor soms verstoord, wat ziekteverzuim tot gevolg kan hebben
• vrouwen werken ten opzichte van mannen vaker in sectoren met een hoge werkdruk, zoals onderwijs en zorg
• moeders melden zich vanwege een ziek kind vaker zelf ziek dan vaders
• bedrijfsartsen en werkgevers benaderen de re-integratie van zieke vrouwelijke werknemers anders dan die van zieke mannelijke werknemers.

Oudere vrouwen
Met betrekking tot de categorie oudere, senior werkenden moeten we ook niet vergeten dat dit de eerste generatie vrouwen is die helemaal door werkt tot aan het pensioen. Waar onze moeders tijdelijk gingen werken en er mee stopten als het allemaal ’teveel’ werd of helemaal geen baan hadden, blijft de huidige generatie aan de slag. Deels door noodzaak: dubbele hypotheek, alleengaand of andere redenen, deels doordat ze gewoon graag willen werken.
De overgangsklachten (vanaf 40 tot 55 jaar) kunnen hierin belemmerend werken, maar er eenmaal doorheen, blijven er nog genoeg jaren om zinvol en prettig te werken op een niveau dat past bij de persoon.
Aan de top van een bedrijf omdat ze graag meer invloed en sturing wil en er veel energie uit vrij komt, of juist minder invloed en minder verantwoordelijkheid, omdat het nu wel genoeg is geweest.
Promotie en demotie blijven zij aan zij lopen.