Ziek, re-integreren in Corona-tijd.

Dat is nu erg vervelend. Was je net goed met je re-integratie bezig en kan je of mag je niet meer naar je werkplek, dus ook niet meer daar actief re-integreren. Ik hoor vaak dat dat een wat onbestendig gevoel geeft, een naar gevoel. Wat nu? Wat goed kan werken is eerst vooral rustig te blijven, steun te zoeken en je instellen op dat de situatie zoals die nu is, voorlopig wel even zal blijven. Dan als tweede stap een re-integratieplan gaan maken voor jezelf in je thuissituatie en natuurlijk neem je je leidinggevende hier in mee. Let op een aantal belangrijke zaken en focus je je op wat kán en minder op wat moet.

Hoe dan?

Dat hangt er van af hoe je thuissituatie is. Als je bijvoorbeeld kinderen thuis hebt en er moet ook thuisonderwijs gegeven worden, is dat al een grote klus om goed te laten verlopen. Of als er kleinere kinderen zijn die je de hele dag onder je hoede hebt.

Maak re-integratieactiviteiten van hoe je project ’thuis’ gaat organiseren: wat is jouw aandeel en wat kost het jou aan energie, organisatie en aan concentratievermogen. Hou goed bij wat je doet en hoe lang, pak je activiteiten aan alsof het je re-integratiedag zou zijn. Inclusief het opschrijven van je energielevel in de vorm van een cijfer (van 0-10). Maak een werkbaar dagritme met voldoende rustmomenten. Als je dat niet goed lukt, schakel dan je partner in of anderen die jou kan ondersteunen. Bij één van mijn cliënten heeft haar partner 2 uren vrij genomen per werkdag, dan is hij er voor de kinderen en kan zij rusten.

Neem in ieder geval niet te snel thuiswerk aan als je niet eerst je thuissituatie op orde hebt en je energie over hebt voor extra werk.

Geen kinderen thuis?

Als je geen kinderen thuis hebt, dan ook een weekplan maken met wat je wilt gaan doen. Maak een goed, voor jou werkend dagritme en hou bij wat je doet en welke energie en/of pijn je dat kost. Overleg met je leidinggevende wat je eventueel thuis kan doen aan werk voor je organisatie. Passend in wat je kan doen zonder tijdsdruk. Voer de werkzaamheden uit met de gewenste pauzes om jezelf goed in de gaten te houden. Werk vooral ook niet meer dan de uren waarin je al terug was gekomen of terug zou willen komen. Zou houd je een bepaald werkritme vast.

 

Hoe hou je de regie?

Als je last hebt van meer pijn, van energieverlies of slaap je slechter, dan gas terugnemen en hulptroepen inschakelen (arbo-arts, je leidinggevende of re-integratie begeleider).

Het is in ieder geval natuurlijk de bedoeling dat je jezelf zo stabiel mogelijk houdt in je herstelproces, in ieder geval dat het niet slechter met je gaat! Hou dat zelf goed bij, of vraag daar naar bij anderen in je omgeving.

Ook het UWV is coulanter met het beoordelen van de inspanningen van jou en die van je werkgever in deze tijd, dat scheelt!

Zorg goed voor jezelf