Voldoende energie? Voldoende zin in je werk?

Aan tafel sprak ik de afgelopen tijd veel mensen met zorgen over hun energielevel, of die moeite hebben met hun ‘zin’ of motivatie in het werk. Op zich zijn ze blij dat het einde van het jaar is, op het werk leek alles weer een beetje normaal en toch. Het klopt niet helemaal: blij (genoeg) met je werk én toch niet tevreden.

Charlotte

Charlotte gaf bijvoorbeeld aan dat ze uit de afgelopen jaren hybride werken heeft geconstateerd dat ze eigenlijk een andere baan wil. Het deels thuis/kantoor werken beviel haar minder goed, het was te afstandelijk en ze miste het uit huis zijn. Haar werkgever heeft ondertussen besloten dat iedereen een bepaald percentage thuis móet werken. Omdat ze twijfels heeft over haar functie en over hoe ze nu haar werken anders moet gaan organiseren, kreeg ze loopbaancoaching aangeboden.

Minder energie of een gevoel van disbalans in werk/privé zijn momenteel heel herkenbare vragen. Goed om daar bewust mee aan de slag te gaan. Er spelen vaak meerdere factoren die maken dat je minder fijn werkt en/of dat je twijfels kan voelen of minder energie hebt.

Online werken, werkhouding en A.N.N.A.

Bij Charlotte kwamen we samen snel bij een paar energie-lekken. Wat haar vooral motiveert en inspireert is de samenwerking op locatie en de interactie met collega’s. Online werkt dat voor haar niet echt, dan trekt ze zich wat terug. Maar bovenal is ze heel erg moe. Daar is ze zich pas van bewust nadat ze haar vraag over ander werk heeft onderzocht door een paar gerichte opdrachten.

Ze merkte bijvoorbeeld dat ze vooral reageerde op de vraag ‘kán je dit of dat doen’ i.p.v. na te denken ‘wil ik dit of dat ook doen’ en ‘past mij dit nu’. Dit was een treffer, haar werkhouding is een dienstverlenende houding, dat werkt alleen als het goed is voor beide partijen. Als laatste vond ze een lek in het inzicht dat ze vooral goed was in invuloefeningen. Ze heeft de neiging om voor de ander te gaan denken en daaruit haar conclusies te trekken. Met de mooie afkorting ‘ANNA’ (Altijd Nadenken Nooit Aannemen) gaat ze aan de slag en zorgt ze voor meer regie.

 

 

Ook enige last van lage energie en minder motivatie?

Gun dan jezelf een opgefriste blik op je werk om straks vol energie in 2023 verder te gaan!

Bel ons voor eerste vrijblijvend oriënterend gesprek, dan maken we samen de eerste stappen.