STAP-budget: subsidie voor (om)scholing voor álle werkenden

Wil je je graag ontwikkelen in je loopbaan en nieuwe vaardigheden leren? Of (eindelijk) de overstap maken naar een andere baan, maar mis je de kennis? Heb je scholing, een opleiding of een cursus nodig? Vanaf 1 maart 2022 kan je het STAP-budget van maximaal € 1000,- aanvragen om je verder te ontwikkelen.

Waarom zou je hier gebruik van maken?

Je merkt en weet het als je baan niet meer bij je past. Je haalt er bijvoorbeeld geen voldoening meer uit, je prioriteiten zijn veranderd of je hebt het gevoel dat je stilstaat. Je komt minder vrolijk thuis en je werkplezier is min of meer verdwenen. Dan is het nu de tijd om te onderzoeken wat de volgende stap in je loopbaan wordt. De overheid (min. SZW) wil graag de ontwikkeling op de arbeidsmarkt stimuleren en stelt daarom het STAP-budget van € 1.000,- beschikbaar. Weet je al wat je voor opleiding zou willen? Kijk dan gelijk naar de onderstaande informatie en naar de officiële informatie van de overheid.

Weet je nog níet wat je graag zou willen als volgende stap?

Heb je wel tijd en motivatie om te studeren, maar weet je nog niet goed welke opleiding of cursus? Vraag dan een oriënterend gesprek bij ons aan en onderzoek met je loopbaancoach wat de mogelijkheden zijn. Vaak wil je werkgever je via b.v. je persoonlijk budget je financieel ondersteunen. Omdat dit een win-win is: jij blij met een nieuw perspectief en je werkgever blij omdat je je verder ontwikkelt en eigenaarschap toont.                                                      Daarnaast staat regelmatige bijscholing ook goed op je cv, ben je flexibeler inzetbaar en het maakt je arbeidsmarktpositie sterker.

.    

Hoe werkt het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het is een subsidieregeling waarmee de overheid mensen helpt die zich willen ontwikkelen om hun positie op de Nederlandse arbeidsmarkt te verbeteren. STAP-budget kan je vanaf 1 maart 2022 krijgen voor onder meer opleidingen en cursussen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Werknemers en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden als je momenteel geen werk hebt.

Het UWV en DUO voeren de regeling samen uit:

 • UWV verzorgt het aanvraagproces en de financiële afhandeling voor de opleider.
 • DUO beheert het scholingsregister waarin alle opleidingen geregistreerd worden die in aanmerking komen voor het STAP-budget.

Voor wie is de subsidieregeling STAP-budget?

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd. Het maakt niet uit of je een baan in loondienst hebt, zzp’er of ondernemer bent of op zoek bent naar werk.
 • Je ontvangt geen publieke onderwijsfinanciering of studiefinanciering (met uitzondering van Levenlanglerenkrediet).
 • Je bent burger van de EU of een familielid van een burger van de EU.
 • Je bent in de afgelopen twee jaar ten minste zes maanden verzekerd geweest voor de volksverzekeringen.

Hoe verloopt de aanvraag van de subsidie STAP-budget?

 1. Vanaf 1 maart 2022 kun je terecht op een nieuw STAP-portaal van UWV. Je kunt hier het opleidingsaanbod bekijken en je oriënteren op een opleiding die je wilt volgen.
 2. Heb je een keuze gemaakt? Dan meld je je bij de opleider en geef je aan welke erkende opleiding je wilt volgen. De opleider verstrekt je dan het STAP-aanmeldingsbewijs.
 3. Vervolgens log je in met je DigiD op het STAP-portaal, waar je het STAP-aanmeldingsbewijs moet uploaden. Binnen drie maanden moet je hier ook het bewijs van deelname uploaden.
 4. Na de goedkeuring van je aanvraag selecteer je de betreffende opleiding in het scholingsregister van DUO, waar je een overzicht vindt van alle opleidingen waarvoor het STAP-budget ingezet kan worden. Het budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteit in het register staat.

Houd rekening met het volgende:

 • Jaarlijks is er ruimte voor in elk geval 200.000 toekenningen. Van een eerdere regeling weten we dat het snel kan gaan met de subsidies. Op is op, dus het is belangrijk dat je je aanvraag op tijd indient om een financiering te krijgen.
 • Per kalenderjaar mag je maximaal 1000 euro inclusief btw aan STAP-budget ontvangen. Het is elke twee maanden mogelijk een STAP-budget aan te vragen. Dat kan per persoon 1 keer per jaar.
 • Als de aanvraag is goedgekeurd door het UWV, wordt het bedrag betaald aan de opleider of coach.
 • Je opleiding of ontwikkeltraject moet minstens 4 weken na je subsidieaanvraag én binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van start gaan. Per 1 maart 2022 kun je dus bij een opleider een opleiding uitkiezen die minimaal na 29 maart 2022 van start gaat.
 • In de aanvraag geef je onder meer aan voor welk arbeidsmarktdoel je de subsidie wilt gebruiken.

Laatste stand van zaken

Deze link is naar een website die je op de hoogte houdt van de laatste stand van zaken rondom het STAP-ontwikkeladvies.

.