transitieVorig jaar hebben we al eens een informatiebijeenkomst gehouden over de Wet Werk & Zekerheid (WWZ). Dit ging onder andere over de transitievergoeding. Nu is het bijna juli en zijn de eerste tekenen zichtbaar van hoe dit gaat werken.

De nieuwe wet is een versoepeling van het ontslagrecht. Een belangrijk verschil is dat de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule vervalt. Daarvoor in de plaats komt een transitievergoeding.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…
Of neem contact met ons op voor een:
 

Waar moeten we dan aan denken

Deze transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris per gewerkt jaar bij een dienstverband tot 10 jaar en een half maandsalaris per gewerkt jaar voor ieder jaar dat het dienstverband langer heeft geduurd dan tien jaar. Het maximum is € 75.000 of een jaarsalaris bij een hoger inkomen dan € 75.000. Afwijkingen zijn alleen mogelijk als werkgever of werknemer zeer verwijtbaar zijn aan het ontslag.

tranisitievergoedingVoor juli 2015 kunnen werknemers een ontslagvergoeding ontvangen op basis van de kantonrechtersformule: ongeveer 1 maandsalaris per gewerkt jaar.

In vaststellingsovereenkomsten en sociaal plannen kan de kantonrechtersformule nog steeds afgesproken worden. Voor 50-plussers geldt een overgangsrecht, zodat zij -tot 2020- een hogere transitievergoeding ontvangen.

De bruto transitievergoeding mag besteed worden aan outplacement of een opleiding. Doel is het vinden van een nieuwe baan. De kosten van het outplacementtraject worden betaald uit de transitievergoeding. Als een werknemer niet kiest voor outplacement of een opleiding, moet er belasting worden betaald over de vergoeding.
kiezen

Outplacement of opleiding

Outplacement
Wij merken dat een aantal werknemers bij een vrije keuze tussen geld en hulp bij het vinden van een nieuwe baan toch vaak voor het geld kiezen. Als mensen kunnen kiezen tussen een groot bedrag zonder outplacement of een lager bedrag met outplacement, dan kiest men vaak het hogere geldbedrag. De vraag is of dat altijd verstandig is.

Onze ervaring leert dat outplacement zichzelf altijd terugverdient. Je vindt eerder een nieuwe baan omdat wij (de adviseurs) heel goed op de hoogte zijn van de huidige arbeidsmarkt, weten wat te doen en wat niet te doen, maatwerk leveren voor elke leeftijdsgroep, weten waar de kansen liggen en niet als laatste hebben we een sterk en groot netwerk die we ook actief voor jou inzetten. Vraag gerust naar ons netwerk.

Het lastigste in het vinden van een nieuwe baan is niet zozeer het weten hoe te solliciteren, maar het scherp toe te kunnen passen op jouw kansen, jouw stijl, jouw presentatie en jouw communicatie. De motivatie goed houden en de moed er in houden. Vitaal te blijven in de balans tussen werk zoeken en het thuis zijn, rustig te zijn als het kan en enthousiast als het moet.

Lees hier meer over outplacement bij Van Hoek & Partners.

Opleiding
De keuze voor een opleiding uit de vergoeding is vaak een goede, niet altijd. Dat hangt volledig af van je cv, van de persoonlijke ontwikkeling en in welke richting je verder wilt. Hoe oud je bent, van wanneer de laatste opleiding of cursus is geweest, hoe goed je ervaring en kennis nog matchen met de huidige eisen, etc.

Ons advies is dan ook het vrijblijvende gesprek aan te gaan en deze zaken te bespreken, zodat je een goede verdeling kan maken van de mix van opleiding en begeleiding. We zijn op de hoogte van alle opleidingen en wat we niet weten zoeken we voor je uit.

En dan het liefste voor dat je al voor het hele bedrag hebt gekozen en er belasting over hebt moeten betalen, want de factuur laten betalen via je oude werkgever, scheelt jouw extra geld (BTW).

Rol werkgever in het besteden van de transitievergoeding aan outplacement?

keuzeHet zou een goede zaak zijn dat werkgevers de ontslagen werknemers een vrijblijvend gesprek met een outplacement coach aan gaan bieden. Een deskundig outplacementvadviseur die ook alles weet van mogelijke opleidingen kan werknemers op weg helpen. Een werkgever kan hierin faciliteren.

Maar natuurlijk kan je ook zelf actie ondernemen en een vrijblijvend gesprek aanvragen. Kosteloos, binnen 24 uur krijg je een afspraak en binnen een week zorgen we voor het vrijblijvende orienterende gesprek.

Voor meer informatie gebruik het contactformulier of vraag een: