De secundaire voorwaarden (salaris) van je nieuwe baan

Stel je wilt wat anders en kijkt actief om je heen. Je weet wat je wil en bereid je goed voor. Let er dan goed op dat je positie is veranderd. Je mag nu vooral vrágen. Zorg dat je kan kiezen uit b.v. 2 of 3 mogelijke functies bij werkgevers waar je wilt werken. Hoe je dat doet? Solliciteer gerust tegelijk naar gelijkwaardige functies en probeer de timing van de gesprekken op elkaar af te stemmen.

Wat ik vaak merk is dat werkgevers nog een de houding hebben dat je als sollicitant vooral blij mag zijn dat je op gesprek komt, ga daar niet in mee. Je zit daar omdat je deze baan gewoon kan doen. Zorg dat het een gelijkwaardig gesprek wordt en niet een interview. Heb voldoende vragen bij de hand en ‘draai’ je antwoord naar een mogelijke vraag van jou.

 Salaris

Oké, dat is allemaal in orde. Goede eerste gesprekken gehad voor een passende fijne functie. En je kan door naar de tweede ronde. Dit is hét moment om een goed salaris te krijgen. Weet vooraf wat je had voor salaris. Haal je oude loonstrook erbij en lees deze goed. Welke premies heb je betaald? Wat is er voor je pensioen gereserveerd? Hoeveel vakantiedagen en had je en ook een 13e maand? etc. etc. Al deze antwoorden maken dat je weet wat je onder aan de streep van je oude bruto salaris netto over houdt.

Doe daar een stevig bedrag bovenop dat dusdanig hoog is dat je eventueel ook nog wat kan zakken, zodat je er in ieder geval op vooruit gaat. De laatste salarisstijgingen van november 2022 zijn gemiddeld gestegen met 6,4%! lees hier. Vergeet de hoge inflatiecijfers niet, dat maakt samen dat je ook meer kan vragen. Voor vrouwen in deze fase: onderzoek of je net zoveel betaald kreeg als je mannelijke collega en pas het bedrag zo nodig aan.

Het bedrag wat je na deze overwegingen voor ogen hebt is je inzet. Als in je nieuwe functie de loonschalen en de voorzieningen heel anders zijn, vraag dan om een pro-forma loonstrook. Dan wordt zichtbaar wat je onderhandeld hebt. Kijk dan onder aan de streep of je er op vooruit gaat of niet en pas zo nodig je vraag aan. Zo heb je een goed salarisbeeld.

Kan je niet hoger? Soms zal je horen: ‘we kunnen er niet aan beginnen jou meer te betalen, dan komen anderen ook’. Ga hier niet in mee en zeg iets in de trant van: ‘ik zit hier voor mezelf en kan me niet vergelijken met anderen die ik niet ken. Ik weet vooral welke waarde ik kan leveren en dat is mijn salarisvraag zeker waard!’

Lukt het echt niet om een hoger bedrag te krijgen en is de baan het je waard? Zoek het dan in  een herziening salaris na een half jaar, in opleidingen of persoonlijke coaching. Heel zinvol!