Het gewenste salaris van je nieuwe baan
Stel je wilt wat anders en kijkt actief om je heen. Je weet wat je wil en bereid je goed voor. Let er dan goed op of je positie in de markt is veranderd. Is jouw functie heel gewild? Dan mag nu vooral vrágen. Zorg dat je kan kiezen uit b.v. 2 of 3 mogelijke functies bij werkgevers waar je wilt werken. Hoe je dat doet? Solliciteer vooral tegelijk naar gelijkwaardige functies en probeer de timing van de gesprekken op elkaar af te stemmen. En zorg aanvullend voor een goede uitgangspositie voor salarisonderhandelingen.
Salaris stap 1
Oké, dat is allemaal in orde. Goede eerste gesprekken gehad voor een passende fijne functie. En je kan door naar de tweede ronde. Dit is hét moment om een goed salaris te krijgen. Weet vooraf wat je had voor salaris. Haal je oude loonstrook erbij en lees deze goed. Welke premies heb je betaald? Wat is er voor je pensioen gereserveerd? Hoeveel vakantiedagen had je, overuren nog misschien en had je en ook een 13e maand? etc. etc. Al deze antwoorden maken dat je weet wat je onder aan de streep van je oude bruto salaris netto over houdt.
Doe daar een stevig bedrag bovenop dat dusdanig hoog is dat je eventueel ook nog wat kan zakken, zodat je er in ieder geval op vooruit gaat. De laatste salarisstijgingen van 2024 zijn gemiddeld gestegen met 6,4%! lees hier. Vergeet de hoge inflatiecijfers niet, dat maakt samen dat je ook meer kan vragen. Voor vrouwen in deze fase: onderzoek of je net zoveel betaald kreeg als je mannelijke collega en pas het bedrag zo nodig aan.
Salaris stap 2
Het bedrag wat je na deze overwegingen voor ogen hebt is je inzet. Zorg voor een goede timing en begin pas over je salaris als er een principe akkoord is of wanneer je merkt dat er serieuze interesse is. Als in je nieuwe functie de loonschalen en de voorzieningen heel anders zijn, vraag dan om een pro-forma loonstrook. Dan wordt zichtbaar wat je onderhandeld hebt. Kijk dan onder aan de streep of je er op vooruit gaat of niet en pas zo nodig je vraag aan. Zo heb je een goed salarisbeeld.
Kan je niet hoger? Soms zal je horen: ‘we kunnen er niet aan beginnen jou meer te betalen, dan komen anderen ook’. Ga hier niet in mee en zeg iets in de trant van: ‘ik zit hier voor mezelf en kan me niet vergelijken met anderen die ik niet ken. Ik weet vooral welke waarde ik kan leveren en dat is mijn salarisvraag zeker waard!’
Lukt het echt niet om een hoger bedrag te krijgen en is de baan het je waard? Zoek het dan in een herziening salaris na een half jaar, in opleidingen of persoonlijke coaching. Heel zinvol!
N.B. Geef nooit een oud salarisstrookje af
Dit is een klassieker, er wordt gevraagd door de nieuwe werkgever of je een oud loonstrookje wil geven, om voor hen diverse redenen. Doe dit niet en zeg dit met argumenten zoals: ‘ik begrijp dat je dit wil, maar dit is prive en het oude salaris was voor mijn oude baan, ik ga nu voor deze baan’. Of: ‘hahaha, nee hoor, daar begin ik niet aan, dat vind ik niet passend’. Wees vooral resoluut in het nee zeggen. Je bent nergens toe verplicht en je verzwakt je uitgangspositie.
Geef een reactie