‘Nu is het mijn tijd’.. En terecht

Deze verzuchting en tegelijkertijd ook een wens hoorde ik enige tijd geleden aan tafel. Hoe logisch ook, want hoe fijn het werken thuis ook is, ben je bijvoorbeeld in Coronatijd aangenomen, heb je vaak nog amper een collega gezien. Of zoals de kandidaat aan tafel (laten we hem Tim noemen) zei: ‘ik wist niet dat ik het alléén  thuiswerken zo vervelend zou gaan vinden’. Hij dacht dat hij alle dingen die hij altijd op kantoor deed  met veel plezier uitvoerde. Hij was leidinggevende van een team van 8 mensen en dat was meer dan oké. De voldoening lag voor hem in het met elkaar de klus klaren, het onderlinge overleg, het even snel langsgaan als iets niet duidelijk was en het van elkaar leren.

En nu, na anderhalf jaar?

Nu, na zo’n 18 maanden deze functie op afstand gedaan te hebben, is zijn energie en werklust op. Er is weinig nieuws meer te ontdekken en alleen als hij weer  een werkoverleg kan houden is het een beetje leuk. De consequentie voor hem om leiding te geven vanaf zijn huis is dat hij vooral continue aan het online overleggen was. Elke dag met hoofden op schermpjes, al of niet geïnteresseerd en al of niet met een goede verbinding, er voor zorgen dat er voortgang en beweging blijft komen. Ik vroeg waar zijn uitspraak ‘nu is het mijn tijd’ voor hem over zou gaan. Tim gaf terug dat hij ging stoppen met het leidinggeven en dat hij een andere richting wilde zoeken. Meer inhoud, diepgang en sturing op een eigen proces. Op een onderwerp waar hij door de inhoud weer blij van zou worden.

Dat is een mooi punt en daar word ik nu weer blij van.. Iemand die zijn grenzen aan durft geven en voor zichzelf keuzes durft te maken.

Hoe verder?

Wij zijn het zoektraject verder in gegaan, hij is nog niet op de plek waar hij echt blij van wordt, maar goed op weg!  Alle taken die hij wel kan, maar waar hij niet blij van wordt hebben we in kaart gebracht. Dit aangevuld met de dingen waar hij blij van wordt en wat hij ook goed kan. Hier komt zijn basisrichting uit. De belangstellingentest met zijn persoonlijk profiel geeft verder richting aan welke taken goed bij hem passen, hoe deze functies heten en hoe hij gemotiveerd wordt. Hij gaat verder onderzoek doen op de arbeidsmarkt en de er komen oriënterende gesprekken uit ons netwerk om de vragen te verhelderen. Uit deze ingrediënten bestaan vooral de volgende stappen, naast het weer mentaal en fysiek weer fit worden. En het resultaat? Die zal ongetwijfeld zeer naar zijn tevredenheid zijn, anders zoeken we verder. Een outplacement is pas klaar als die klaar is.