Geïnterviewd door Mandy van Dijk voor Ondernemersplein.nl: ‘Ondernemer, broodfonds of een AOV?’.

Broodfonds of AOV: onderdeel van het professionaliseren van je bedrijf

Wat als je als ondernemer ziek wordt? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een optie. Een andere mogelijkheid is het Broodfonds. Ondernemers Philippa Wadsworth en Berthie van Hoek zijn lid van een Broodfonds.

Wat doet het Broodfonds?

Het Broodfonds is geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar een vangnet in samenwerking met andere ondernemers (minimaal 20, maximaal 50). Ieder lid zet een klein bedrag per maand opzij op een eigen rekening. Als er iemand ziek is haalt het Broodfonds een klein bedrag van iedere individuele rekening van de rest van de groep, waardoor de zieke zijn ‘verzekerde’ bedrag ontvangt. Je ontvangt maximaal twee jaar lang geld van het Broodfonds.

Kun je vertellen over je bedrijf?

Berthie van Hoek: Ik ben oprichter en medevennoot van Van Hoek & Partners, carrière en levensloop. We houden ons bezig met loopbaanbegeleiding die verder gaat dan iemand naar een nieuwe baan helpen. We werken vanuit de persoon, vanuit zijn of haar levensfase en eigenschappen. Samen met een partner ben ik 10 jaar geleden begonnen. We begeleiden nu vooral mensen naar  een andere baan in outplacement, zorgen voor krachtig en kwetsbaar leiderschap in management-coaching, zorgen voor richting in loopbaancoaching en werken naar herstel en een mooie nieuwe plek in re-integratiebegeleiding. Gericht op duurzame inzetbaarheid, dus vitaliteit en weerbaarheid staan voorop.

Philippa Wadsworth: Onder de bedrijfsnaam Socialoque help ik andere ondernemers zich online te profileren. Het leukste vind ik om van a tot z betrokken te zijn bij hun online plannen. We moeten iets met Facebook, zegt het bedrijf dan. We gaan vervolgens kijken wat ze nu echt nodig hebben en hoe dit te incorporeren. Veel van mijn klanten zitten in de woningcorporatiebranche.

Berthie, jij had een AOV, maar stapte over op een Broodfonds, waarom?

BvH: In 2009 sloot ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Na een paar jaar viel op dat veel van je maandelijkse bijdrage rente is, of naar de maatschappij zelf gaat. Samen bijna twee derde. Dat geld ben je kwijt. Sinds 3 jaar ben ik lid van een Broodfonds in Zwolle en dat bevalt goed. Ik combineerde het een jaar lang met een AOV, maar dat vond ik te duur. En ik heb mijn leefstijl onder de loep genomen en vertrouw erop dat als er iets gebeurt, ik na 2 jaar mijn leven omgebouwd kan hebben. Met alleen het Broodfonds heb ik de basis gedekt en dat is alles wat ik nodig heb.

Berthie van Hoek 2

Berthie van Hoek

Philippa, jij koos voor een combinatie AOV en Broodfonds, hoe kwam dat?

PW: Een aantal jaar was ik onverzekerd. Totdat een fotograaf in mijn netwerk een enkel brak en ik me achter mijn oren krabde: wat als mij dat overkwam? Daarvoor had ik al wel van het Broodfonds gehoord, maar wilde even afwachten, kijken of degenen die zich aansloten ook enthousiast bléven. En dat was zo. Ik nam een verzekeringsexpert in de arm om een en ander uit te rekenen. Die stelde vragen: tot wanneer wil je uitbetaling kunnen krijgen, hoe fysiek is je werk, rijd je veel auto, etc. Op basis van mijn antwoorden en wensen kwamen we uit bij een combinatie: AOV en Broodfonds. Sinds juli 2017 heb ik dat zo geregeld.

Wat waren je twijfels rond het Broodfonds en heb je die nu nog?

BvH: Pessimisten moeten het vooral niet doen. Je moet echt vertrouwen hebben in het systeem, het bestuur en de ondernemers in je fonds. Ik ben wel voorstander van een beetje risicospreiding, niet te veel stratenmakers in een fonds bijvoorbeeld. En het Broodfonds heeft ook een alliantie: omliggende broodfondsen dragen bij als er te veel zieken zijn in 1 fonds om de lasten op te brengen. Ik betaal liever voor een ander dan voor een grote verzekeraar. Je helpt iemand de ziekteperiode door te komen. Bij de verzekeraar betaal je vooral voor het bedrijf en marketing, niet aan een zinnig doel.

PW: Niet voor niets wachtte ik even af: ik wilde eerst zien of het echt goed werkte. Het Broodfonds is ook geen verzekering, maar werkt op basis van goed vertrouwen en dat kan voor sommige mensen lastig zijn. Maar mensen in mijn netwerk bleven jaar in en jaar uit enthousiast. Bij een anonieme organisatie is het makkelijk om je ziek te melden. Dat doe je met vrienden niet snel en in het Broodfonds hebben ondernemers een vertrouwensrelatie. Dat houdt verzuim juist tegen, denk ik.

Philippa Wadsworth

Philippa Wadsworth

Wat zou je andere ondernemers aanraden: zelf een arbeidsongeschiktheidsvangnet uitzoeken of een adviseur inschakelen?

PW: Schoenmaker blijf bij je leest. Je kunt alles googlen, maar de verzekeringsadviseurs hebben ervoor geleerd en kunnen alles veel gemakkelijker uitzoeken en vergelijken. Ook de kleine lettertjes: waar ben ik voor verzekerd, waarvoor niet? Het is hun vak.

BvH: De kleine lettertjes mee laten lezen is een van de redenen waarom ik een verzekeringsvrouw in de arm nam. Arbeidsongeschiktheid is een lastig gebied als je er geen verstand van hebt. Zij weet de indianenverhalen rond niet uitbetalende AOV’s of onbetrouwbare Broodfondsen in perspectief te zetten. Maar doe het in ieder geval: aan de slag gaan met je arbeidsongeschiktheid is onderdeel van het professionaliseren van je bedrijf.

Hoe bevalt het Broodfonds tot nu toe?

BvH: Goed. Wat ik heel fijn vind is dat je na een jaar of 5 het teveel in je potje weer terugkrijgt. Zonder administratiekosten en eventuele uitbetalingen vanwege ziekte, maar toch. Er zouden meer verzekeringen op deze manier moeten werken. Je voelt veel duidelijker dat je voorzichtig moet zijn en jezelf moet aanspreken op je stressniveau. Ik zie ook dat ondernemers in mijn Broodfonds gaan samenwerken en elkaar inspireren. Overigens zie ik ook nog uitbreidingsmogelijkheden. Broodfondsondernemers zouden bijvoorbeeld elkaars opdrachten op kunnen vangen bij ziekte, of samen kunnen werken aan preventie.

PW: En bij het Broodfonds krijg je gratis bijna 50 ondernemers in je netwerk erbij. En de vertrouwensrelatie is ook belangrijk voor het slagen van het Broodfonds. Je moet elkaar kennen, daarom zien we elkaar vier keer per jaar. Dat maakt het minder makkelijk om je ziek te melden, dus dat netwerk is ook een soort filter.