Dit artikel is nummer 5 van 7 artikelen over Outplacement - onderwerpen

Outplacement, of beter van ‘werk naar werk’ betekent natuurlijk solliciteren. Maar wat waren nog maar weer de do’s en don’ts van het solliciteren? Als het lang geleden was dat je überhaupt hebt gesolliciteerd kan dat best lastig zijn. Anno nu is het solliciteren best ingewikkeld en ook leeftijdsafhankelijk verschillend. Hoe jonger je bent, hoe plooibaarder je bent is de gangbare mening van veel recruiters en p&o-ers, dus mag je best niet helemaal ‘passend’ zijn in de functie. Enthousiasme en het gewenst opleidingsniveau is vaak al genoeg.

Hoe ouder, hoe meer men verwacht van je achtergrond, communicatievaardigheden en kennis van het politieke spel. Die combinatie op peil hebben is vaak een minimale eis, naast dat je ook enthousiasme uitstraalt, beschikt over en ook kan vertellen over de ‘perfecte’ aansluiting van je professionaliteit bij de vacature en dat je als laatste ook nog eens over de gun-factor beschikt.

Maar hoe ga je nu om met de uitnodiging, wat doe je, wat doe je niet, hoe zit dat nu precies?

Dat is niet mis allemaal.

Hoe ouder, hoe meer het ‘plaatje kloppend’ moet zijn, op peil moet zijn.

En ai… Laten we dat nou niet allemaal altijd hebben onderhouden.

Daar ligt als eerste de focus op in onze sollicitatietraining. Hoé passend ben je qua leeftijd, achtergrond, houding/communicatie voor dat drie kwartier durende integrale vraaggesprek dat sollicitatiegesprek heet. Dat vaak een super-performance moet zijn en daarin meer op een stukje ‘me-marketing’ lijkt dan je lief is..

Andere artikelen uit deze serie:<< IV – PresentatieVI – Financieel/juridisch, WW-uitkering en UWV >>