Recent onderzoek naar het belang van de Menopauzefactor voor medewerkers. Interessant en nodig.

blog nav artikel p&OWe hebben tenslotte allemaal vrouwen van die leeftijdsgroep in onze omgeving. Dan spreken we over de 40+ vrouw. Of, als vrouw zijnde, komen we ook uiteindelijk op die leeftijd en in die fase. Bewustwording en (h)erkenning.

Ik las in het blad P&O een verslag van een onderzoek naar het belang van de onderkenning van mogelijke gevolgen van vrouwen in de overgang. De klachten en de gevoelens liegen er niet om en kunnen grotere gevolgen hebben dan gedacht. Uit de praktijk weten we dat veel vrouwen dit zich niet realiseren.

Er kan een periode in je leven zijn dat je er gewoon last van krijgt en dat je het niet in de gaten hebt waar het vandaan komt. De pre-menstruele fase ‘is als een sluipwesp op het emotionele en fysieke welzijn’, is een uitspraak van een vrouw uit deze fase. De fase dat je cyclus nog gewoon regelmatig is, maar dat je oestrogeenhormonen en de progesteronhormonen al heerlijk aan het ‘oefenen’ (lees schommelen) zijn voor de overgang. De overgang naar het een nieuwe fase van het niet meer vruchtbaar zijn, van rust in het lichaam en van het vrijmaken van een nieuwe energieke en creatieve periode.

Heb je er zelf geen last van, of je partner/collega van die leeftijd ook ‘niet’, ga er niet zonder meer van uit dat wat jij voelt de norm is en probeer het eens rustig te bespreken. Lucht enorm op en maakt het begrip en de verbinding sterker.

Wil je meer weten? Vraag dan de e-paper over vrouw en de overgang aan en lees het stuk hieronder.

http://www.penoactueel.nl/Personeel/Algemeen/2016/1/Werkgever-moet-rekening-houden-met-menopauze-werknemer-2750535W/