duurzame_inzetbaarheidGaat jouw organisatie ook aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid? Dan ben jij als manager medeverantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

En waarschijnlijk vraag je je af: Hoe doe ik dat?

Om je daarmee te helpen, lees je hieronder wat Duurzame Inzetbaarheid voor jou kan of gaat betekenen.

Eerst: Wat is ‘Duurzame Inzetbaarheid’?

Het onderwerp ‘Duurzame Inzetbaarheid’ staat hoog op de agenda. Veel bedrijven en organisaties doen er iets mee. Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft extra aandacht aan Duurzame Inzetbaarheid, bijvoorbeeld via subsidies en de website duurzameinzetbaarheid.nl

Maar wat is Duurzame Inzetbaarheid eigenlijk?

Duurzame Inzetbaarheid is beleid gericht op de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan.

En wat levert dat op?

In de eerste plaats medewerkers die beter kunnen inspelen op veranderingen van hun takenpakket en ontwikkelingen in de organisatie.

Maar dat is zeker niet het enige. Want serieuze aandacht voor Duurzame Inzetbaarheid leidt ook tot lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

Waarom is Duurzame Inzetbaarheid zo belangrijk?

blije_zakenmensenOrganisaties staan tegenwoordig voor grote uitdagingen. Aan de ene kant moeten medewerkers steeds meer en langer werken. Daarnaast stijgt de gemiddelde leeftijd op de werkvloer. Tegelijkertijd moeten organisaties steeds sneller reageren op technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van sociale media.

Het is daarom van het grootste belang dat jouw medewerkers fit blijven om hiermee om te gaan. En dat verklaart de grote belangstelling voor Duurzame Inzetbaarheid.

Wat betekent Duurzame Inzetbaarheid voor jou als manager?

Als manager of leidinggevende ben je medeverantwoordelijk voor het beleid van jouw organisatie. Dat brengt allerlei aspecten met zich mee.

Hieronder bespreek ik 3 speerpunten: de vitaliteit van medewerkers, de mentale & fysieke conditie van medewerkers en een hoger rendement van opgedane kennis en ervaring.

1Een hogere vitaliteit van medewerkers 

Een organisatie is zo gezond als haar medewerkers. Besteed daarom aandacht aan de vitaliteit van je mensen. Want mensen met een hoge vitaliteit zitten beter in hun vel en genieten vaak van een goede gezondheid. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vitale medewerkers productiever zijn en tot meer tevreden klanten leiden.

Wil je de vitaliteit van je medewerkers verhogen? Dan moet je eerst weten welke factoren deze vitaliteit beïnvloeden. Alleen… dat zijn er nogal wat! Zowel omstandigheden op het werk als persoonlijke kenmerken en levenservaringen hebben invloed op de vitaliteit.

Het is daarom een goed idee om je medewerkers zelf op zoek te laten gaan naar factoren die hun vitaliteit beïnvloeden. Hiervoor kun je ze verschillende (online) tools aanreiken. Zoals https://www.123test.nl/vitaliteitscheck/

Vervolgens is het belangrijk om deze factoren te vertalen naar de persoonlijke situatie.

2Een betere mentale en fysieke conditie van medewerkers

De mentale gezondheid heeft een grote impact op het verloop van fysieke ziekten. Sommige ziekten komen zelfs voort uit een minder weerbare mentale gezondheid. De mentale en fysieke conditie van je medewerkers bepalen dus hun gezondheid als geheel.

Je kunt medewerkers helpen hun mentale conditie op peil te houden of te verbeteren. Bijvoorbeeld door deelname aan een specifiek interventieprogramma te stimuleren.

Maar volgens mij begint een mentale gezondheid met preventie. Want door op tijd een lagere veerkracht te signaleren, kun je ernstige klachten bij medewerkers voorkomen.

kantoor_aan_huis_racefietsDaarnaast moet je aandacht hebben voor de fysieke conditie van medewerkers. Dat is belangrijk, want fysieke over- én onderbelasting zorgt voor veel uitval. Fysieke overbelasting treedt bijvoorbeeld op bij te zwaar tillen of duwen of dagelijks gebruik van trillende machines. Maar ook fysieke onderbelasting is een risico. Dit komt bijvoorbeeld voor bij langdurig stilzittend werk.

Het bespreekbaar maken van de conditie van medewerkers kan best lastig zijn. Toch kun je hiermee je betrokkenheid als manager laten zien. En tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het beleid van Duurzame Inzetbaarheid.

Wil je weten hoe je dat in de praktijk kunt brengen? Klik hier voor ons vitaliteitsprogramma MAIK.

3Een hoger rendement van opgedane kennis en ervaring

Tijdens hun carrière krijgen medewerkers steeds nieuwe kennis, vaardigheden en expertise. Nieuwe ervaringen brengen ze uit hun comfortzone en ze ontwikkelen nieuwe perspectieven. Helaas wordt hier nog te weinig mee gedaan.

En dat is jammer, want er zijn veel mogelijkheden om opgedane kennis en ervaring van medewerkers beter te benutten. Denk aan job crafting, een tijdelijk project en nieuwe collega’s in het team.

Om het potentieel van medewerkers te verzilveren, moet je eerst inventariseren welke kennis en ervaring jouw mensen in huis hebben. Vervolgens kun je variaties aanbrengen in een teamsamenstelling, een takenpakket of projectaanpak. Denk daarbij ook aan het werken in rollen in plaats van het werken vanuit functies.

En wat nu?

In dit artikel heb je gelezen wat Duurzame Inzetbaarheid betekent voor jou als manager. Als je daarin advies en begeleiding nodig hebt, neem dan even contact op.

Dan vertellen we je graag over onze aanpak: het koppelen van beweging en praten, voorkomen door bewustwording en het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen zoals de conditie van medewerkers.