Je bent man, 46 jaar en hebt de zaken prima voor elkaar: een mooi huis, een fijne partner en een goede baan. Maar ineens besef je dat het leven sneller gaat dan je wilt. Jouw dromen van toen heb je niet waargemaakt. Je hebt het gevoel dat je vast loopt. Je vraagt je af of je wel gelukkig bent. Je maakt de balans op van je leven…

Leuk is het niet. En misschien is dit het begin van een echte midlife crisis.

Wat is een midlife crisis?

Je gaat in het leven door verschillende fases. Van baby, peuter en kind tot volwassene en senior. De midlife fase ligt tussen je 35e en 55e levensjaar. In deze periode kun je te maken krijgen met een midlife crisis. Hierbij denken de meeste mensen aan iemand die zich ineens afvraagt of hij nog wel bij zijn partner past. Of zijn salaris gebruikt voor een andere look, een stoere motor of een blitse sportauto.

Natuurlijk is dit een clichébeeld.

Toch is het voor sommige mensen heel herkenbaar.

Hoe ontstaat een midlife crisis?

Het begin van een midlife crisis herken je aan dit soort gedachten:

  • Het is nu of nooit! Anders kan ik nooit mijn eigen bedrijf beginnen.
  • Wie bén ik eigenlijk? Laat ik eens een persoonlijkheidstest op internet doen.
  • Waarom is mijn leven één grote sleur!? Vanaf nu ga ik alles anders doen.
  • Ach, die goeie ouwe tijd op school… Ik ga een reünie organiseren!
  • Waarom zie ik er zo oud uit? Laat ik die gezicht crème eens proberen.
  • Wat heb ik toch weinig energie de laatste tijd! Ik ga me inschrijven bij Basic Fit.
  • Waarom doe ik dit werk eigenlijk nog? Laat ik mijn CV eens updaten.
  • Het is gewoon tijd om te emigreren! Een leven in Frankrijk, dat lijkt me wel wat.

Het is niet vreemd dat je dit soort gedachten hebt en in beweging komt. Op middelbare leeftijd krijg je namelijk te maken met veel veranderingen. En uit onderzoek blijkt dat 20% van de mensen in die periode in een crisis belandt.

Niet iedereen krijgt er dus meer te maken. Alleen… mocht je de signalen wél herkennen, dan kun je niet veel doen aan de vragen die je hebt en de gevoelens die je ervaart. Maar: je kunt er wel op een goede manier mee omgaan.

Wat kan je doen om een midlife crisis te voorkomen?

Jouw midlife fase hoeft niet te veranderen in een midlife crisis. Maar hoe doe je dat? Hoe moet je reageren op die ongemakkelijke situatie?

Graag geef ik je 3 tips die gebaseerd zijn op een artikel van Barb Bradley – een journaliste die 400 interviews over midlife crises heeft gehouden:

1Focus op resultaat op de lange termijn

De wijze Aristoteles zei ooit: het is beter om je te richten op het goede leven – een leven met een hoger doel – dan alleen te leven voor korte pleziertjes zoals lekker eten of een dagje naar het strand.

Maar wat IS het goede leven?

Een goede vraag. Het is een vraag waar alleen JIJ het antwoord op weet. Het ‘goede leven’ hangt namelijk af van wat JIJ belangrijk vindt. En dat is voor iedereen anders: kinderen helpen om volwassen te worden, trainen voor een halve marathon, jezelf dienstbaar maken aan de samenleving of misschien aan de slag met spirituele verdieping.

Als jij op zoek wilt naar het goede leven én van lezen houdt, kan ik je allerlei boeken adviseren.

Eén daarvan is “Een vorm van beschaving”, geschreven door Klaas van Egmond. In dit boeiende boek laat hij zien hoe je een nieuwe ‘kwaliteit van leven’ ontdekt. Het boek is goed onderbouwd en overzichtelijk, maar heeft ook een hoog intellectueel niveau.

2

Kies voor het belangrijkste

Clayton Christensen van de Harvard Business School beschreef eens het effect van korte termijn beslissingen. En dan vooral beslissingen die direct voldoening opleveren, zoals werk. Clayton kwam tot de conclusie dat je beter kunt investeren in bijvoorbeeld je huwelijk, kinderen of andere mensen die jouw erg dierbaar zijn.

Mensen die werken altijd belangrijker vonden dan familie, kregen veel voor elkaar: ze sloten die deal, ze kregen promotie, noem maar op. Maar… later kregen ze daar spijt van. Ze kwamen erachter dat ze hun tijd, talenten en energie anders moesten verdelen. Simpelweg omdat families een diepe bron van levensgeluk zijn.

3

Houd jezelf jong: leer iets nieuws

Volgens dr. Chris Dionigi moet je in elke levensfase iets nieuws leren. Hij is ervan overtuigd dat je jong en vitaal blijft door steeds iets nieuws te leren. Regelmatig vallen en opstaan dus.

Welke nieuwe dingen kun je zoal leren?

Het kan van alles zijn: een nieuwe sport, een andere hobby of een vreemde taal. Het gaat eigenlijk om het verlaten van je comfortzone. Natuurlijk niet ineens op ALLE terreinen van je leven. Maar door je regelmatig te begeven op onbekend terrein, houd je jezelf jong en vitaal.

En jij? Herken jij signalen van een midlife crisis? Wil je daar op een goede manier mee omgaan?

Overweeg dan om ons in te schakelen voor begeleiding in je zoektocht en je vragen. Neem even contact op of lees de ervaringen van onze klanten.